Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

13 березня в Києві вшановують пам’ять загиблих під час Куренівської катастрофи – трагедії, що стала наслідком неефективної тоталітарної системи

13 березня 2024 року, 10:26

У Києві вшановують пам’ять загиблих під час Куренівської катастрофи. Трагедія стала наслідком неефективної тоталітарної системи.

13 березня 1961 року, близько 9:20 ранку, маса глини та води прорвала дамбу в Бабиному Яру та зійшла на вулицю Кирилівську (тоді вул. Фрунзе). Загинули пасажири громадського транспорту, які їхали на роботу, працівники трамвайного депо, перехожі та мешканці будинків.

Офіційно жертвами визнали 145 осіб, хоча згідно з дослідженнями українських істориків реальна кількість загиблих може сягати 450.

За інформацією Інституту Національної пам’яті України, радянська влада проігнорувала загрозу руйнування дамби, хоча про такий ризик було відомо принаймні за кілька місяців. «Панікерам», які доповідали про можливу трагедію, погрожували арештом. Після затоплення Куренівки пульпою в Києві на кілька днів відключили міжміський зв’язок.

Вперше відкрито вшанували жертв катастрофи працівники КП «Київпастранс» у 1991 році – біля Подільського трамвайного депо. А через три роки тут відкрили пам’ятний знак, на стелі якого викарбовано прізвища всіх загиблих.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]