Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Віталій Кличко: Київрада зібралася на честь Дня пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні та Дня Європи, який відзначатимуть завтра

08 травня 2024 року, 16:18

Сьогодні, 8 травня, Київрада зібралася на честь відзначення Дня пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, а також Дня Європи, який відзначатимуть завтра. На засіданні був присутній мер Брюсселя Філіп Клоз і делегація столиці Бельгії.

«Наше засідання відбувається під знаком двох дат. Сьогодні Україна відзначає День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Вшановує пам’ять жертв тієї війни, в якій загинули, зокрема, вісім мільйонів українців. У цей день ми хотіли б сказати «ніколи знову» нацизму і тоталітаризму, злочинам проти людяності та геноциду, стражданням народів і кожної окремої людини. Та, на жаль, сьогодні наша країна знову проходить через страшні випробування, коли російський агресор намагається знищити українську державу та чинить геноцид українців. Щодня наші міста та селища зазнають атак – ракетами, дронами, авіабомбами. Щодня це – смерті, поранення, руйнування житла та інфраструктури. Тобто на очах демократичного світу буквально знищують країну в центрі Європи! Агресор хоче позбавити нас європейського вибору. Нашого прагнення будувати своє майбутнє спільно з іншими вільними європейськими націями, на основі спільних демократичних цінностей і стандартів», – наголосив під час виступу Віталій Кличко.

Він зазначив, що саме ці принципи розбудови європейського проєкту були закладені в «Декларації Шумана», яка вважається документом, що поклав початок створенню Європейського Союзу.

«І річницю ЄС відзначаємо завтра, 9 травня – в День Європи. Без перебільшення скажу, що майбутнє Європи визначається в Україні! Бо наші Захисники на фронті б’ються не тільки за суверенітет і територіальну цілісність України. Насправді триває боротьба за мир і стабільність у Європі, за майбутнє європейської демократії. Бо імперські амбіції путінської росії – сьогодні реальна загроза для всієї Європи», – зазначив Віталій Кличко.

Мер Києва підкреслив, що позбавити росію можливості реалізувати її наміри може тільки Перемога України, відновлення її територіальної цілісності і повна інтеграція України в європейські та євроатлантичні структури – ЄС та НАТО. Віталій Кличко наголосив, що без сильної та успішної України неможливо створити ефективну архітектуру європейської безпеки. Перемога нашої держави над російським агресором вимагає спільних зусиль України та наших партнерів.

«Збільшення обсягів і якості військової та іншої допомоги – це не тільки вияв солідарності з боку наших друзів. Це – найкраща інвестиція в мирне й успішне майбутнє Європи! Мабуть, у всіх народів світу є прислів’я про те, що друг пізнається в біді. Таким справжнім другом України та Києва є мер Брюсселя Філіп Клоз. І сьогодні ми раді вітати його та делегацію Брюсселя на нашому засіданні. Це вже третій візит пана Філіпа до Києва під час повномасштабної війни. І щоразу він приїздить не тільки з моральною підтримкою, а й привозить та передає допомогу, таку необхідну нам сьогодні. Цього разу це – дуже потрібне оснащення для наших бійців», – зазначив Віталій Кличко.

Він подякував Філіпу Клозу і мешканцям Брюсселя. Та вручив меру столиці ЄС відзнаку Київського міського голови – нагрудний знак «За сприяння обороні Києва».

Брюссель був серед перших європейських столиць, які зреагували із самого початку повномасштабної війни. І не тільки приймав тисячі українських біженців, а й надавав негайну допомогу громадянам в Україні, запускаючи низку перших пакетів гуманітарної допомоги. Це – «швидкі», медичне обладнання, гуманітарна допомога.

«Це наш обов’язок – допомагати вам боротися за вашу незалежність та цінності, які Європа, Бельгія та Брюссель вважають важливими – право жити у свободі, мирі та демократії. Ваш спротив і моральний дух, ваша незламна воля – це джерело нашого натхнення. У Брюсселі, столиці Європейського Союзу, ми чітко розуміємо, що ви боретеся не тільки за свою країну, а й за нас, за Європу. Будьте впевнені, що ми стоїмо разом з Україною до дня вашої Перемоги», – сказав під час виступу в Київраді мер Брюсселя Філіп Клоз.

Також сьогодні під час засідання Київради Віталій Кличко нагородив 18 військових київських бригад відзнаками від столиці – медалями «Честь. Слава. Держава».

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]