Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Володимир Прокопів: Вшановуємо пам’ять жертв і ліквідаторів Чорнобильської катастрофи, усвідомлюємо виклики сьогодення

26 квітня 2024 року, 11:39

Сьогодні, 26 квітня, відзначаються 38-мі роковини катастрофи на Чорнобильській АЕС. У цей день традиційно вшановуємо пам’ять жертв радіаційних аварій і катастроф, а також відзначаємо героїзм усіх, хто брав участь у ліквідації наслідків аварії. Водночас після початку повномасштабного вторгнення ми змушені говорити про нову загрозу ядерної катастрофи у зв’язку з агресією російської федерації. Про це заявив заступник голови КМДА з питань здійснення самоврядних повноважень Володимир Прокопів.

«Постійні натяки та інколи прямі погрози рашистів застосувати ядерну зброю, розміщення озброєння на території тимчасово окупованої Запорізької АЕС, масовані ракетні атаки з невибірковими цілями – все це прямі свідчення брутальної та безвідповідальної політики росії, яка ставить світ перед загрозою нової ядерної катастрофи. Важливо усвідомлювати, що допоки триває ця розв’язана рашистами війна, така загроза цілком реальна. Відтак у жодній країні світу не може бути спокою, адже радіація не знає кордонів», – зазначив Володимир Прокопів.

За його словами, усвідомлюючи всі виклики сьогодення, Київ відслідковує зміни в навколишньому середовищі завдяки найбільшій в Україні системі моніторингу якості повітря та розгалуженій мережі дозиметрів, які працюють в автоматичному режимі.

Як нагадав директор Департаменту захисту довкілля та адаптації до зміни клімату КМДА Олександр Возний, від самого початку повномасштабного вторгнення в Києві діє мережа з 7 автоматичних датчиків, які в режимі реального часу вимірюють радіаційний фон у місті, передають інформацію в застосунок «Київ Цифровий» та офіційний ресурс Міндовкілля «Екозагроза».

«Кожного ранку через Офіційний портал Києва ми інформуємо містян не тільки про стан якості повітря, але і про рівень радіації в місті. Попри чутки, від початку спостережень у 2022 році, рівень радіаційного фону у столиці жодного разу не виходив за межі норми. Нагадаю, що самостійно перевірити якість повітря та рівень радіації у столиці зручно в застосунку Київ Цифровий. Принагідно закликаю киян довіряти лише офіційним джерелам інформації», – сказав Олександр Возний.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]