Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Всеукраїнський рух «Єдині» святкує другу річницю заснування: проєкт допоміг заговорити українською майже половині мільйона українців (+ фото)

21 квітня 2024 року, 13:48

20 квітня Всеукраїнський рух «Єдині» відсвяткував другу річницю з дня заснування. За цей період команда проєкту допомогла перейти на українську мову понад 440 тисячам українців з усього світу. 

Урочистий захід відбувся в колонній залі Київської міської державної адміністрації за участю т.в.о. Міністра культури та інформаційної політики Ростислава Карандєєва, заступниці голови КМДА Ганни Старостенко, Уповноваженого із захисту державної мови Тараса Креміня та інших почесних гостей. Волонтерів, співзасновників та тих, хто активно долучається до розвитку проєкту «Єдині», відзначили нагородами.

«Мова – наша зброя. Розуміючи це, два роки тому Іван Капелюшник, Наталка Федечко й Іванка Кобєлєва створили рух «Єдині». Сьогодні з нами працює 35 членів команди, понад 500 волонтерів і 22 зіркові амбасадори. Команда провела понад 40 онлайн-курсів, організувала 7800 зустрічей у 305 розмовних клубах української мови у 35 територіальних громадах України та в 11 містах за кордоном: Польщі, Чехії, Литві, Фінляндії, Нідерландах, Великій Британії, Німеччині і Кіпрі. Ми пишаємося кожним, хто самовіддано стоїть на захисті нашої культури та повертається до своєї ідентичності», – зазначила операційна директорка Руху Софія Денисюк.

За два роки діяльності «Єдині» досягли неймовірних висот і стали символом єднання для українців по всьому світу. 24 серпня 2023 року організація провела всеукраїнську акцію «Біжу за мову» на підтримку людей в окупації та тих, хто розпочав свій шлях з вивчення та переходу на українську мову. Також Рух запровадив щорічний Форум «Українська – мова Перемоги».

«Єдині» – це проєкт, який об’єднує українську спільноту у прагненні вивчати мову, гуртує волонтерів, знавців української мови, лідерів думок, психологів у спільній меті – поширення української в Україні й за кордоном.

Нагадаємо, що цього місяця триває базовий курс підтримки для новачків у переході на українську та складніший, поглиблений граматичний курс. Амбасадори квітневого курсу – учасники українського хіп-хоп гурту «Курган & Agregat» Аміль і Раміль Насірови. Долучитися можна з будь-якої точки світу. Навчання повністю безоплатне. Реєстрація – на сайті: https://yedyni.org/.

Всеукраїнський рух «Єдині» відсвяткував другу річницю заснування (фото – КМДА, Михайло Криволапов)

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]